Tips till sjöss
Här har vi samlat lite smarta båt- och sjötips, och några av våra bästa utflyktstips i närheten.
Säkerhet – hur hittar ni väl ute på havet
Då sjövanan och kompetensen skiljer sig markant åt mellan olika personer som vill hyra har vi valt att printa ut och plasta in ett antal sidor av närområdet från Eniro på sjön vilka kan hjälpa er att hitta till de rekommenderade smultronställena och var man kör och inte.

Trafikregler på sjön?
På sjön är det högertrafik som gäller och segel har företräde framför motordrift såvida det inte rör sig om yrkestrafik, då dessa har företräde även mot segel.
För er del i dessa mindre motorbåtar ska ni räkna med att ni står sist i tur och alltid ska lämna företräde. Använd det sunda förnuftet, visa tydligt vart ni ska åka i god tid så era medtrafikanter på sjön inte bli osäkra på er avsikt och det viktigaste – ta det försiktigt.
Har ni sjövana och kan navigera får ni gärna hyra ett s.k Båtsportkort över hela skärgården så ni kan utforska den ännu bättre. För allas säkerhet har vi också lagt till ett par bilder över hamnområdet så ni vet vart ni skall åka där och framförallt inte. Detsamma gäller för Norra Hamnen i Lysekil om ni vill ta er dit för shopping eller restaurangbesök. Fråga oss gärna om egna önskemål så ska vi guida er dit så gott vi kan.
När vi möts upp på bryggan visar vi hur ni startar o stoppar motor, var utrustning och tampar finns ifall skall lägga till vid någon ö.
Lägga till vid en ö eller brygga, steg för steg
När ni hittat en lämplig tilläggsplats där båten går in utan att skada andra människor båtar eller egna motorn hjälps ni åt. Någon koncentrerar sig på motorn och på att styra – är ni fler kan ni avdela en särskild person till draggen (dvs ankaret), annars får den som sitter vid motorn i aktern även lägga ankare.
Se till att ankarlinan sitter fast i båten innan ni funderar på att kasta i det. Personen i fören (förgasten) tar hand om den långa förtampen som även den sätts fast men i knapet i fören och håller resten av linan i i handen – skulle ni få hjälp från någon i land är det ännu bättre för då kan ni kasta över linan till denne och sedan när båten nått fram, hoppa i land och göra fast.
När det är dags att kasta ankaret, se till att det fällts ut och låsts i utfällt läge så det fäster i botten. Kasta sedan försiktigt i ankaret några meter bakom båten, se till att propeller inte driver så ni trasslar in linan och håll sen emot med handen lagom enligt förgastens instruktion så slipper ni kollidera.
När väl förgasten kommit i land och kan hålla fast båten i förtampen kan ni göra fast ankarlinan i bakre knap och hjälpa till föröver. Nu gäller det att ha hittat nåt bra att lägga förtampen om, ett träd, sten eller kanske en permanent bergsögla.
Om ni sett ut något sådant, lägg då linan ett varv runt och haka i den förberedda haken för enkelhets skull. Håll linan spänd så inte båten driver iväg från er önskade position och gå tillbaka med linan till båten och lägga fast runt ett förknap ordentligt så den inte vill flytta sig.
Spänn sen upp lagom med ankarlinan och förtampen och behövs ytterligare fixering har ni bergskilar att ta till, förslagsvis på sidorna i land och fixera in båten så den ligger still med hjälp av dessa kortare linor, kilar och hammare.
När ni sen efter alltför idogt solande på klipporna ska gå hem, gör ni likadant fast tvärtom: Gör loss förtampen men håll fast båten tills allt är klart, starta motorn utan att lägga i växeln, gör loss ev bergskilar och ta med dem tillbaks (glöm ej hammaren), förgasten kliver ombord och lägger ut samtidigt som den som håller ankaret drar ut båten (lägg i ankarlinan i båten och låt den inte ligga kvar i vattnet för då trasslar det sig när ni börjar backa med propellern).
När ni sen dragit ut er och fått upp ankaret ovan ytan lägger ni backen, håller i rorkulten och backar försiktigt ut från tilläggsplatsen.
Väl undan och loss, lägg ner alla tampar i båten och kör försiktigt vidare med rätt växel ilagd o ”lagom” med gaspådrag till nästa destination.
Är det istället en brygga ni skall lägga till vid så försäkra er om att det är en gästplats så ni får ligga där, om det är boj, bom eller ankare att förtöja i eller om ni förväntas lägga ankare även där likt ovan eller om det är en plats där man lägger till med sidan mot bryggan.
Var inte rädda för att fråga om ni är osäkra, de flesta är faktiskt väldigt hjälpsamma här i skärgårn. De uppumpade långa gummiballongerna eller ”puffifrånkuddarna” om ni så vill dvs fendrarna är också till för att användas där så går – se till att fäst dem på lämplig plats i båten i förhållande till det objekt ni vill skydda er ifrån och anpassa höjden så de ger nån verkan.